2013. január 21., hétfő

Rozmaringos csülök, "csöves" lecsós krumplival.

Már két bejegyzést írtam, a csőben sült ételekről, de biztos nem állok meg ennyinél, mert a "csöveseknek" mostanában, se szeri, se száma. Értsd úgy, ahogy akarod! Másik blogomban már foglalkoztam a "csőben sült étel" jelentésével így arra most nem térek ki. Ha kíváncsi vagy itt olvashatsz róla



Rozmaringos csülök, lecsós krumplival.

Ezt az étket akkor készítjük, mikor eljön az ideje. Szezonja van a lecsó hozzávalóinak. A paprikának, és paradicsomnak. A köretként funkcionáló lecsós krumplira indultam rá először. Minden húsos ételhez ajánlatos, de rászorultság esetén, akár egytálként is fogyasztható. Télen is el lehet készíteni, de az anyagiak nálunk beleszólnak a menübe. Kivéve persze, a felső tízesnek. De ők, nem a lecsós krumplira izgulnak fel.  Egyébként is finomabbat lehet, a nyáron kapható friss, Magyar áruból csinálni, mint télen a marokkói, vagy melegházi nyersanyagból. Annak ellenére, hogy rövidebb idő alatt elkészül, mint a mellé rendelt rozmaringos csülök, ezzel indítok. 
Lehet egyszerre is dolgozni a kettőn.

A lecsós krumpli köretként,
de akár önmagában is ízletes étel.

Mi kell hozzá? Krumpli, hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, só, bors, petrezselyem zöld, bazsalikom, kakukkfű. A két utóbbi zöld fűszert ízlésed szerint, helyettesítheted mással is, de én kipróbáltam. Higgyétek el, ezekkel fenséges! Az arányokon, ízlésed szerint változtathatsz, de az én általam javasolt mennyiség a következő:
2 kila krumpli, meghámozva, felszeletelve, 4-5 fej hagyma, karikára vágva, 4-5 gerezd fokhagyma apróra, 4-5 db. lecsópaprika, és 6-7 db. közepes paradicsom, felkarikázva. A hozzávalókat, a már jó előre kikészített sütőtálba, vagy tepsibe halmozod. Zsiradékra nincs szükség! Kezdd a krumplival! Sózd meg kicsit, őrölj borsot rá. Jöhet a hagyma, fokhagyma, majd a paprika, végül a paradicsom. Erre is tegyél egy kis sót, borsot, aprítsd rá a zöld fűszereket, majd mehet az egész a lerbe. Vagy a csőbe! Ha nincs teteje a táladnak, fóliázd le. A fólia alatt középmeleg sütőben 1 óráig sülhet. A fóliát, csak a legvégén kell levenni, és így is pirulhat kicsit. A sütiknél jól bevált tűpróbát itt is alkalmazhatod. Ha minden erőlködés nélkül  lecsusszan az aljáig, és koppan az üvegen, vagy a fémen, akkor megpuhult a krumpli is. Bátortalanabbak, vehetnek mintát is belőle. Ez utóbbi a biztosabb megoldás. 

Így néz ki a sütés előtt...
Most, hogy a "csövest" így kitárgyaltuk, jöhet az én rozmaringos galambom! Beszélek hülyéket! Természetesen a sertéscsülökről van szó, ami mint tudjuk nem tollas jószág, így galambként szóba sem jöhet. Az imént leírt "anyaghoz" arányaiban, két kicsontozott csülökre van szükség. 
Ha nem boldogulsz a csontozással, kérd meg a hentest!  
(A csontokból, kitűnő levest lehet csinálni, zöldséggel, répával, karalábéval, zellerrel, finommetélttel.) 

És így a sütés után.
Mivel a csülköt megszabadítottuk a csonttól, adjunk neki egy kis száraz pácot. Ez állhat sóból, borsból, mustárból, akár kevés őrölt pirospaprikából, de ínségesebb időkben használhatsz zacskós por alakú kész fűszerkeveréket. Grill, vagy sült hús felirattal. Előre is bepácolhatod, mert akkor jobban átjárják az ízek! A bőrét ne sózd meg! Ha mégis megteszed, nem lesz annyira ropogós. Márpedig mi ezt szeretnénk. Nem említettem még a fokhagymát, pedig igen fontos hozzávaló. Ennyi husihoz, minimum egy, de inkább két fej fokhagymát használok el. Szépen meghámozom, félbevágom a gerezdeket, és annyit dugdosok el a csülökbe, amennyit csak tudok. Mélyen a bőr alá, és a husiba is. Keskeny pengéjű késsel beleszúrok, majd a lyukba gyömöszölöm, a "vámpírriasztót" Mikor a tűzdeléssel megvagyok, hosszában, és keresztben is beirdalom a bőrös részt. Ezzel az oldalával felül, kerül a sütőbe ez is. Mellé, vagy rá, mehet még két szál rozmaring is. Miden sült mellé ajánlom! Zsiradék hozzáadására alig van szükség, de csak sertészsírt tegyünk hozzá! Az egész mellé 1evőkanálnyi elég. Hogy biztos legyél a dolgodban, egy kis pohár vizet is töltsél a tepsibe.
Már magyarázkodtam, hogy a köret leírásával indítottam, de az elkészítést ezzel kell kezdeni. Mármint a husival. Ennek több időre van szüksége! Majdnem kétszer annyira, mint a tettestársának. Ha a "csövesek" találkoznak, abból csak jó sülhet ki. Higgyétek el, így fog történni! Természetesen, ez is fólia alatt kezdi csöves pályafutását, amitől csak jó sokára szabadítjuk meg csülkeinket. Ha levetted a fóliát, a beleöntött víz elpárolog, és zsírjára sül a husi. Mondhatnám, hogy most nyugodtan leülhetsz meginni, a gondosan előkészített sörödet, de gondold meg! A sörre szükség van még. Mikor leveszed a fóliát, kevés árpaszörppel kell kenegetni, locsolgatni a bőrös részt. Ettől, még ropogósabb lesz. Ezért érdemes, legalább két üveggel félretenni erre a nemes alkalomra. Egyik pocaké, másik csülöké. Ha a lé vészesen elfogy a tepsiben, és még úgy érzed nincs kész az étek, pótolhatod nyugodtan sörrel. Az alkohol úgyis elpárolog belőle. Ha finnyás vagy, tegyél rá vizet. De csak akkor, ha úgy kívánja a zsíros szaft. 

Színes, ízes egyéniség.
Ha pedig már minden megsült, tálalhatsz. A lecsós krumpli sem száradt ki. A paprika, paradicsom, hagyma triumvirátus, ízes levet engedett, ami megáztatja az edény alján búvó krumplit. Ilyenkor még tehetsz valamit. Választhatsz! Vagy feláldozod a csülökszaftot az íz oltárán, és meglocsolod vele a lecsós krumplit, vagy elteszed nehezebb időkre. Én ez utóbbit részesítem előnybe, mert reggelire, vacsorára, nincs finomabb egy pecsenyezsírral megkent friss szelet kenyérnél. Akár lilahagyma karikákkal!
A készültségi állapotot szemrevételezéssel, szúrópróbával, vagy mintavétellel tudod megállapítani. Amíg a hús nem sült meg rendesen, nincs értelme a bőrt sem pirítani. Ez a művelet, az utolsó 20 percben maradéktalanul elvégezhető. 

Na és mit teszel akkor, mikor nincs nyár, nincs lecsó. Gyakorlott szakácshoz méltón, nem gyötörnek kétségek. A csülök megsül, a köret, meg lehet hagymás, tepsis burgonya. Ezt is többször kipróbáltam, ezért nagy lelki nyugalommal merem közkinccsé tenni. A húsból kisült fokhagymás zsír, kiválóan alkalmas egy újabb finom köret elkészítésére. 
Tudjátok mit? Arról írok egy újabb blogot. Nem is írok, hiszen már írtam. Szilveszterkor, ugyanis hasonló módok készítettünk malacsültet. Tepsis, hagymás krumplival, párolt káposztával. Ebben a blogban, több más étel mellett ezt is megtaláljátok.  Keressétek a linkjét!  Itt megnézhetitek!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése