2013. március 4., hétfő

Mics (mititej, mititei) muzsdéjos káposztával.



Kivételesen, receptszerűen írom le blogoldalamon is a mics, vagy mititej elkészítését. Románia szerte ismerik, de főleg Erdélyben fogyasztják. Minden ünnep, vásár, rendezvény hozzátartozója a pecsenyesütő, ahol más sültek mellett, ezt a finomságot is készítik. Mustárral, kecsuppal, hagymával, salátával kínálják, és kenyérrel fogyasztják. Más népek is készítenek hasonló ételeket. Délszláv területeken, hasonló a csevapcsicsi. A leglényegesebb különbség az, hogy míg Erdélyben és Bulgáriában csomborral (borsikafű) fűszerezik, Szerb, Bosnyák változatában inkább a petrezselyem, még délebbre a menta dominál. Mindenképpen finom kolbásszerű rudacskákról van szó, amit máshol úgy fogyasztanak, mint mi a sült kolbászt. Én muzsdéjos káposztával kínáltam.

Mics, muzsdéjos káposztával.

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg bárány, 20 dkg marha, 20 dkg sertéshús darálva, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 tk szódabikarbóna, kevés csombor (borsikafű), 1 szál kakukkfű.
A salátához: 1 kis fej káposzta, 1 fej lilahagyma, 3 db kisebb sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, 2 ek balzsamecet, 2 ek extra szűz olivaolaj, ½ dl szódavíz.

Elkészítése:
Mics: A darált húsokat sóval, kevés borssal, reszelt, vagy nagyon apróra vágott hagymával, fokhagymával, csipet csomborral, kakukkfű levéllel, 1 tk. szódabikarbónával jól összedolgozzuk. Éjszakára hűtőbe rakjuk.
Muzsdéj: 4 gerezd fokhagymát fokhagymapréssel összenyomunk, megsózzuk, Kevés szódavízzel, és oliva olajjal felöntjük, lefedjük, és éjszakára ezt is hűtőbe tesszük.

Másnap a húsokból apró kolbászkákat formálunk, és grillen megsütjük.



Muzsdéjos káposztasaláta.
A salátához a káposztát apróra vágjuk, a lilahagymát felszeljük, a sárgarépát zsülienre vágjuk, és mindegyiket külön – külön megsózzuk. Ha kicsit levet eresztett, összekeverjük. Borsozzuk, kevés őrölt köményt  szórunk rá. Hozzáadjuk a fokhagymás keveréket, (muzsdéj) és a balzsamecetet. Jól összekeverjük, és míg sül a hús állni hagyjuk. Ha nem új káposztát használunk, forrázzuk le, hogy ne legyen kemény, csípős ízű.


Apró önfényezés. A Mindmegette magazinban
 megjelent cikk, művemről.




2 megjegyzés:

  1. Erdélyben, Háromszéken néhai Sylvester Lajos közíró csórékolbásznak nevezte el a mititejt. :)
    Egy véletlenül idetévedt olvasó

    VálaszTörlés