2013. május 25., szombat

Csirkeszárny pestóval, salsával.

Nem is egy tehát, hanem rögtön kétféle páccal. Így könnyebb választani. Érdekes, hogy a csirkeszárny sokkal népszerűbb, mint a lényegesen kevesebb csontot tartalmazó comb. Nálunk is! Talán azért, mert könnyen kézbe lehet fogni, és az embernek néha hiányoznak az ősi ösztönök. (arra gondolok, hogy szívesen mellőzzük az etikettet) 



Mivel a tanult szakmám ÓRÁS, engedjétek meg, hogy a pipiszárnyakat ezekkel, a szakmámba vágó képekkel körítsem.



Az előző képen a pestós, ezen pedig a salsás változat látható.

A csirkeszárny, egyébként nagyon finom husi! Nem véletlen, hogy tőlünk keletre, és nyugatra is, rengeteg pipi repülős recept kering. 

Salsás csibi pácolva.
Egyszerű, de nagyon finom elkészítési módját ajánlom, mindenkinek a figyelmébe! A lényeg, hogy előtte néhány nappal érdemes bepácolni. Tapasztalataim szerint, ha két, három nappal a sütés előtt befűszerezzük a pipiszárnyat, sokkal finomabb lesz a végeredmény. Teheti, mindenki saját ízlése szerint. 
Konyhánkban, most kétféle ízesítéssel készültünk. Pestos, és salsás szósszal pácoltunk. A pesto adott volt.

Pestos csibeszárny, sütésre készen.
A közel egy hónapja készített, és gondosan megőrzött újhagymaszár pesto, a mai napig tartósítás nélkül kitűnően megőrizte egészségét, így bátran mertem használni a pácolásra. Azt, hogy miként készítettem pestomat, itt elolvashatod. 

A másik, a pestohoz képest rendkívüli kontrasztot biztosító ízhatás, a salsával pácolt szárny. A pesto lágy, selymes ízével szemben, egy karakteres, csípős ízű végeredményt kaptunk. Mindenki vehet kedvére!
Mivel a család rajong a csípős ízekért, az utóbbiból valamivel többet készítettünk. A köret, mindkét esetben krumplipüré lett, mert a szaftos pipiszárnyakhoz nagyon harmonikus ízű, a mártást  kitűnően felszívó, hordozó kísérő. 
A pesto elkészítését, én különleges módon csináltam, de az eredeti szószt is használhatjuk. Az eredetit bazsalikomból, petrezselyemből, fokhagymából, enyhén pirított fenyőmagból, olíva olajból, sóból, és reszelt parmezánból készítjük.
Ha pácolásra használjuk a pestot, kihagyhatjuk belőle a fenyőmagot, és a parmezánt. Kicsivel több olívát, vagy napraforgóolajat tegyünk a páchoz!
A salsát, hámozott paradicsomból, vagy paradicsomszószból, őrölt csiliből, sóból, fokhagymából, oregánóból turmixoljuk. 
Most, hogy kész a két szósz, jöhet a pácolás. A szárnyakat jól bedörzsöljük, majd a maradék mártást is ráöntjük, és egy-két napra a hűtőbe téve, lefedve, elfelejtjük. Mindaddig, míg el nem jön az ideje a sütésnek. Ne egy edényben süssük, a kétféle csirkeszárnyat! Nem ajánlom, hogy keverjük az ízeket! A végeredményt, viszont garantálom! Mindkettő, finom ebéd, vendégváró, de akár látványosan grillezhető étel. Roston, de tárcsában is kitűnő! 
Ha tárcsában készítjük, lehet kicsi rafinériát hozzáadni. (Nem csak okos telefon, hanem okos konyha is van!) Ajánlatom a következő: az egyik adag kisütése után, a megmaradt zsiradékban, pároljunk zöldségeket. Legyen ez, a csípős salsa! A másik adag sütése után, süssünk újkrumplit a zsiradékban. Így kész a köret is, a finom pipiszárnyakhoz.
Nem maradt más hátra, mint jó étvágyat kívánni a finom szárnyakhoz. Na meg annyi, hogy a hozzávalókról, legalább halvány fogalmatok legyen. Következzen a lista!


1.5 kg csirkeszárnyhoz:

Salsa sósz:
2 db. hámozott paradicsom,
1 kk. őrölt csili,
3 gerezd fokhagyma,
1 kk. só,
2 ek. olíva, vagy napraforgó olaj,
1 tk. morzsolt oregánó.

Pesto szósz:

Kisebb csokor bazsalikom, és petrezselyem levél,
3 gerezd fokhagyma,
1 kk. só,
2 ek. napraforgó, vagy olíva olaj.

Ajánlom alternatív megoldásként, az újhagyma szárból készített pestómat, amit ebben az esetben használtam. 


A csirkeszárnyakat bedörzsöljük a szószokkal, majd a maradék mártást ráöntve, egy-két napig hűtőben pácoljuk. 
A kétféle szárnyat, külön edényben sütjük! Mivel a csirke hamar megsül, 45-60 perc szükséges a készre sütéshez. Először alufólia alatt, majd rövid ideig, fólia nélkül sütjük. 

Nem ismétlem magam! Egyszer már jó étvágyat kívántam, a végeredmény csak rajtatok múlik!
Nehéz elrontani! Sok sikert!









1 megjegyzés:

  1. Bajalantkeztem.
    Tetszik a blogod,szeretettel irsz a családodról, ez a legjobb recept. A fözös receptek is nagyon jók. Nekem is ban blogom, bár sokszor kevés az idöm hozzá. http://susannekocherei.blogspot.de/
    Ha van kedved látogass meg ott.

    VálaszTörlés