2014. december 18., csütörtök

Vaddisznópörkölt borókával. (régebbi receptem rekonstrukciója)




Folyik a kármentés, és ismeretlen "jóakaróm" által törölt bográcsos blogoldalamon lévő receptjeim rekonstruálása. 
Ezt a vaddisznópörköltet egy összeszokott baráti társaságban, a Tepertőkeverők csapatával, 2012. májusában készítettük a Gyulavári Kastélynapok vadfőző versenyén, ahol az étel különdíjat kapott. A pörkölt főzéséből mindenki kivette részét, de a szakács Hajdú Árpi barátom volt. A receptet szerencsére több helyre feltöltöttem, így nem volt nehéz megkeresni. Ami írásomból most hiányozni fog, az emlékek, az esemény hangulatának leírása, pedig azért adtam fejem blogok írására, hogy ezekre könnyebb legyen visszaemlékezni, még évek múltán is. 
A mennyiségek nem azonosak az eredetileg készített ételhez használt alapanyagokkal, hiszen akkor egy 20 literes üstben főztünk, de a könnyebb alkalmazás miatt kisebb bográcshoz számoltam ki az alapanyagokat. A vaddisznópörkölt így készült. 


Hozzávalók 10 literes bográcshoz:

5 kg. vaddisznóhús, 
1,5 kg. vöröshagyma,
1 fej fokhagyma, 
5 dkg. borókabogyó, 
1/2 kg. vegyes erdei gomba, vagy szárított gomba, 
2db. zöldpaprika, 
2db. paradicsom, 
1 db. csípős paprika,
kis csokor kakukkfű, 
30 dkg. füstölt szalonna, 
3 ek. őrölt paprika, 
2 dl. száraz vörösbor, 
só, őrölt bors.

A húst jól átmossuk, felkockázzuk. A hagymát, és fokhagymát apróra vágjuk. A szalonnát felszeljük, kakastaréjra vágjuk. A paprikát, paradicsomot felszeleteljük. A szalonnát zsírjára sütjük, majd kivéve a megsült szalonnát, a hagymát, fokhagymát üvegesre pároljuk. Kicsit megsózzuk, majd hozzáadjuk a húst, és addig főzzük míg a hús kis kérget kap. 
A paprika, paradicsom hozzáadása után felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Szórjuk tetejére a borókabogyót, adjuk hozzá a gombát, (ha szárítottat használunk, előtte áztassuk 20 percig) és főzzük addig míg a hús meg nem puhul. Az állat korától függően kb. 2 óra. Kóstoljuk, és fűszerezzük ízlés szerint. A kakukkfű leveleit lesodorva a száráról adjuk hozzá. A vörösborban keverjünk el 3 ek. őrölt paprikát, és adjuk hozzá a pörkölthöz. A vörösborban lévő csersav tapasztalatom szerint a még megmaradt hagymát is "szétrobbantja" Ha maradt még a sült szalonnából, a tálalásnál díszítésként használhatjuk.

Sokszor főztünk már így baráti társaságban. Szavak nélkül is megértjük egymást, tudjuk kinek mi a dolga. Nem a verseny kedvéért főzünk, de ha már ott vagyunk, bemutatjuk főztünket a zsűrinek is. Akármelyikünk készíthette volna az ételt, mert mindannyian tudunk főzni. Le sem lehet írni az ilyen események hangulatát, mert mindig úgy érkezünk, hogy kitelepítünk sörcsapolót, vagy (és) fröccsgépet, és az elsők közt kitelepült csapatunk, mindig utolsóként távozik, a legjobb hangulatban. De ez így is van rendjén!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése