2015. január 7., szerda

Kolbásszal töltött karaj.




Annyira egyszerű elkészíteni, hogy szinte nem volt képem írni róla. Pedig nagyon finom kaja. A karaj szárazságát ellensúlyozza a kolbász fűszerezettsége, és vékonyra szeletelve szinte minden hidegtál alapeleme. Én szilveszterre csináltam Stefánia vagdalttal, és salátákkal együtt.
Persze akkor a legegyszerűbb, ha disznóvágáskor a csontozott karajt egyenesen a kolbásztöltő csövére húzva nyomjuk tele, de ebben az esetben lángolt kolbásszal töltöttük meg házilag. Ha jó viszonyban vagy a hentessel, kérdezd meg tőle, tud-e neked csinálni töltött karajt, vagy ahogy felénk a disznótorban nevezik fehér húst. Ha nem, akkor vegyél egy akkora darabot, mint egy szál kolbász hossza, és már dombon a tanya. A töltés már kicsit macerás, de elárulom akkor könnyebb, ha nem húzod le a kolbász vékony bőrét. Ha lehúzod alaposan hűtsd ki, és még az sem árt ha beteszed előtte rövid időre a fagyóba. Akkor lényegesen könnyebb dolgod lesz!

Nem kell hozzá más csak 1 kiló körüli csont nélküli karaj,
1 szál lángolt kolbász, (bőre lehúzva, 1-2 óráig fagyasztva)
Nagy szemű só, frissem őrölt bors, mustár, esetleg kevés chilipehely.


A karajba hosszú pengéjű késsel középen vágást ejtünk. (akkorát, hogy gond nélkül bele tudjuk tölteni a kolbászt) ha kicsit lefagyasztott kolbászt használunk, könnyebb beledugni, nem kell gyömöszölni. Ha száraz füstölt kolbászt használunk, azzal ugyanúgy tudunk bánni. ha puha a kolbász, nagyon nehéz beleerőltetni a húsba. 
Ha disznóvágáskor sikerült megtölteni a kolbásztöltő csövén, úgy jársz a legjobban. A megtöltött karajt durva szemű sóval, frissen őrölt borssal minden oldalán megszórod, majd mustárral mindenhol megkened, ezzel a sót, és a borsot is eloszlatod rajta. Szórhatsz rá kevés chilipelyhet is. Kevés olajon, tepsiben, vagy sütőtálban fólia alatt 50-60 perc alatt sül meg 180 fokon. A sütés végén rövid ideig fólia nélkül is sütjük, de vigyázzunk ne száradjon ki túlzottan.
Szeletelés előtt tanácsos jól kihűteni, de nem fagyasztani!

Gyönyörű hidegtál készíthető belőle. Nem csak szebb, hanem finomabb is, ha forró vízben oldunk egy kis zselatint, és ecsettel átkenjük a szeleteket. A hideg hússzeleteken pillanatok alatt megdermed a zselatin, és már tálalható is. Szép fényesek lesznek így a szeletek. A hidegtál egyik dísze lesz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése