2015. január 7., szerda

Körömpörkölt Gasztropajti módra. . . Amikor a disznót leveszed a lábáról.



Lassan sikerül pótolnom minden korábban feltöltött, de valaki kicsinyes magatartása miatt letörölt, minden receptemet. Ez is közéjük tartozik. (tartozott) Nem minősítem az illetőt, de nagyon úgy tűnik kéjes örömét leli abban, hogy más(ok)nak kárt okozzon. Eddig külön oldalt tartottam fent bográcsos, szabadtéri ételeimnek, de az új helyzet miatt, ezen is változtattam.

Sűrűn bográcsozom akár baráti, akár családi körben. A férfiemberek nagy része jól forgatja ezt a kitűnő főzőeszközt. Talán annak is köszönhető, hogy kisebb a kötöttség, mint a konyhában, nem kell félni, ha véletlenül a padlóra cseppen valami főzés közben. Na meg más a hangulat. A gáztűzhelyet nem üljük körbe mint a bográcsot, és baráti hangulatban nem számít, mikor lesz kész az étel. A körömpörkölt készítése pedig hosszú időt igényel. Addig pedig jókat dumálunk, és jó hangulatban jobban csúszik az itóka is, legyen az bármilyen. Mindegy csak ártson! - mondaná egyik barátom. A szakácsnak viszont nagyon figyelni kell mert több ember étkéről kell gondoskodnia, az pedig nagy felelősség!


A hozzávalókat 10-12 literes bográcsra, vagy fazékra adom meg:
A bográcsba belefér 3 kiló köröm, fül, farok, fejhús, vegyesen. Ehhez 1 kiló hagyma, 1 fej fokhagyma, 
fél-fél kiló paprika, paradicsom, 
1 cseresznyepaprika, vagy őrölt csípős paprika, 
2-3 evőkanál őrölt csemege paprika, 
só, bors, köménymag, 
néhány babérlevél, kevés friss petrezselyem, és bazsalikom levelek. 
Ha nincs friss, akkor szárított fűszerek, és a paprika, paradicsom helyett használható lecsó is. 
Szükség van még kevés vörös, vagy fehérborra is, amiben a végén hozzáadott őrölt paprikát felkeverjük. Ha ezekből nagyobb mennyiség is van, a főzés közben a szakács elfogyaszthatja. Egészségére!


A hús, illetve a köröm feldolgozásával kezdünk. A körmöket jól tisztítsuk meg! Ha kell, gázláng felett a véletlenül rajtamaradt szőrt perzseljük le. Aprítsuk fel. Meg lehet kérni erre a hentest is, hogy aprítsa a körmöt a megfelelő méretre. Otthon ugyanis némi gyakorlat szükséges hozzá. Meg éles kés, esetleg bárd. Nem mindegy, hogy a körmöt hogy szedjük szét. Tanácsos a körme felől, hosszában kétfelé vágni, és látva a csontok ízületeit, olyan helyen elmetszeni, ahol a csontok csatlakoznak egymáshoz. (Lehet, hogy nagyon szájbarágósnak tűnik a leírás, de szeretném, ha kezdők is eligazodnának az írásomon.) 
Ha a körmöket szétkapjuk, a többi husit feldaraboljuk, mossuk át. A hagymát, nem muszáj nagyon apróra vágni, mert a hosszú főzés alatt úgyis szétesik. A fokhagymát is elég, a kés lapjával megnyomni. Paprikát, paradicsomot is felvágni, és nekikezdhetünk a főzésnek.
Ha van füstölt szalonna, annak a zsírján lehet pirítani a hagymát. Ha nincs, akkor mindenképp a sertészsírt javaslom. Ehhez az ételhez nem illik az étolaj! Még a hagyma pirítására sem. A hagyma ha megüvegesedik, mehet hozzá a fokhagyma, majd köménymag. Hozzáadhatjuk a körmöket is. Kicsit együtt pirítjuk, és mehet bele a többi húsféle is. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, kevés sót, a babérleveleket, a csípős paprikát, és a zöld fűszereket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 

Ezután, ellenőrzés mellett főhet hosszú ideig. Az ellenőrzésre szükség van, mert a bőrös hús, könnyebben odatapad a bogrács aljára. Ha felforrt, kóstoljuk meg. Van egy trükk, amit kezdő bográcsos koromban tanultam, egy öreg birkapásztortól. A fakanállal felkevert szaftot, magasabbról egy kanálba csorgatva, a csorgás közben meghűl, így fújás nélkül kóstolható, minden veszély nélkül. Ezután, már csak arra kell várni, hogy a köröm megpuhul.
Többen reklamálhatnak! Hol a piros paprika? Most jön!

Ezt is öreg barátomtól tanultam, hogy ha bográcsost csinálok, a végén adom hozzá az őrölt paprikát, kevés vörös, vagy fehér borban feloldva. A bor savtartalma, a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja. Az őrölt borsot is hozzátéve, nagyon rövid ideig hagyjuk még rotyogni, és kész a pöri.





Főzhetünk hozzá krumplit, vagy a reszelt, házi tarhonya is illik hozzá. Megeheted, akár foszlós, puha kenyérrel is. És ne foglalkozz az etikettel! A körmöt nem késsel-villával kell enni. Elkerülhetetlen, hogy megfogd, és ha megfogtad a kezed ragacsos lesz. Nehogy szalvétát, vagy konyharuhát készíts kezed ügyébe! Ráérsz jóllakás után kezet mosni, és megtörölni azt. Ha ragacsos ujjaid megnyalod, azért sem fog senki megvetni!



A körömpörit eheted főtt krumplival, de friss kenyérrel, vagy tarhonyával is kitűnő. Ne felejtsd mellé a kovászos uborkát, és a hideg hosszúlépést sem.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése