2015. április 15., szerda

Pangasius (cápaharcsa) ragu mediiterán tésztával.


Évekkel ezelőtt nagy port kavart egy film, a Vietnamban, a Mekong-deltában nevelt pangasius (cápaharcsa) tenyésztéséről, és rendkívül negatív színben tüntette fel ezt a kitűnő, olcsó halat. A filmet követő vizsgálat bebizonyította, hogy ez a hal, semmivel sem ártalmasabb egészségünkre, mint bármelyik kereskedelmi forgalomban lévő társa. 

Pangasius. (forrás: wikipedia.org.)
Tény, hogy mint más állatokat, a halakat is tenyésztik, és nem tengerparti ország lévén javarészt ezek kerülnek a piacra, az áruházak polcaira. Az afrikai harcsa, és a lazac egy része sem vadon él. Ellenőrzött körülmények közt, állandó vizsgálatoknak alávetve, elő sem fordulhat, hogy egészségtelen hal jusson a kereskedelembe.
Mivel hazánk nem tengeri hatalom, az átlagosnál is kevesebb hal jut a kereskedelembe, így asztalunkra is. Pedig a hal az egyik legegészségesebb élelmiszer. Tény, hogy hazánkban keveset fogyasztunk belőle. Még a legutóbbi javuló statisztikák alapján is mindössze évi 4 kiló hal jut egy lakosra. Azok a nemzetek, ahol többet fogyasztanak, lényegesen jobb egészségügyi statisztikával rendelkeznek. Egy, a kilencvenes évek végén közzétett tanulmány szerint, azok közt, akik legalább egyszer ettek hetente tengeri halat, 52 százalékkal kevesebb volt a szívhalálos esetek száma, mint a havonta csak egy alkalommal halat fogyasztók közt. Minden kutatás, orvosi javallat kiáll a halfogyasztás egészséges mivolta, szükségessége mellett. Ha valakit elriaszt a tengeri halak, főleg a lazac borsos ára, bátran ajánlhatjuk a lényegesen olcsóbb alaszkai tőkehalat, de a pangasiust is. Kitűnő halas ételek készíthetők belőle, és nem feltétlenül csak roston sütve, vagy rántva fogyaszthatjuk.


Példa a hal elkészítésének más módjára:



Mediterrán, halas ragu tagliatellén (széles metélt tésztán.)

Hozzávalók 2 személyre:



200 g. pangasius filé,
kevés só, frissen őrölt bors,
fél citrom leve,
1 kisebb chili,
kevés olíva olaj.
250 g. tagliatelle tészta forró, sós vízben megfőzve,
100 g. mozzarella,
1 szál szárzeller,
1 nagyobb sárgarépa,
1 közepes fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
100 g. csiperke,
100 g. napon szárított paradicsom,
1 dl. száraz fehérbor,
100 g. hámozott paradicsomkonzerv, vagy 2 kanál sűrített paradicsom,
2 dl. hús alaplé.

Elkészítése:



A halfilét kevés citrom levével mindkét oldalán megcsorgatom, majd durva szemű sóval, frissen őrölt borssal enyhén bedörzsölöm. Míg a többi alapanyagot előkészítem, a hűtőbe teszem.
A sárgarépát megtisztítom, karikákra vágom. A hagymát apróra darabolom, a fokhagymát kés lapjával szétnyomom, majd felaprózom. A szárzellert kisebb szeletekre vágom, az apró gombákat kettévágom.
Kisebb fazékban vizet forralok.
A bepácolt halfiléket kevés olíva olajon, amibe félbevágott chilipaprikát is teszek, mindkét oldalán 3 – 3 percig sütöm, papírtörlőre szedem. A hal túlsütve, gumiszerűvé válik! Akkor jó, ha sütés közben ujjunkkal megnyomva ruganyos.
Ugyanabban a serpenyőben, a maradék olajon a sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát, és a szárzellert felteszem dinsztelni. Kis idő után hozzáadom a napon szárított paradicsomot, és felöntöm kevés borral. A hámozott paradicsom is hozzákerül szétnyomva, vagy sűrített paradicsomot adok hozzá, és hozzáteszem a gombát is. Megsózom, megborsozom, és felöntöm 1 pohár alaplével. Addig főzöm, míg a ragu besűrűsödik.
A közben felforrt sós vízben megfőzöm a tésztát. Jelen esetben a megsült halszelet rá lett tépkedve a raguval borított tésztára.




Másféle módon is tálalható. A raguhoz hozzáadható a főtt tészta közvetlenül a serpenyőbe, ahol összeforgatható a raguval. Tálalható úgy, hogy a tésztára halmozzuk a ragut, mozzarellát tépkedünk rá, majd petrezselyem zölddel szórjuk meg, és a sült halszelettel a tetején tesszük asztalra.

A Magyar étkezési szokások szerint, lényegesen több raguval tálaljuk a tésztás ételeket. Olaszországban ez az étel, kevesebb, mint feleannyi raguval a tetején került volna asztalra. Ezen a szokáson nincs értelme változtatni. Főleg akkor, ha a nélkülözött halat, egy kitűnő egytálételként fogyasztjuk. A halak mellett pedig más tenger gyümölcseit is tanácsos enni, hiszen azok is rendkívül egészségesek. Jó szem előtt tartani, hogy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint hetente legalább egy alkalommal, 15 dkg. mennyiségben ajánlott halat fogyasztani.

Írásom hasonló formában jelent meg az Ecolounge Gasztro oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése