2015. november 29., vasárnap

Tejfölös - fűszeres csirkecombok, tepsis krumpliágyon. . . . ( Vica egyedül főz )

Zsű már nem lepődött meg, amikor Vica ismét benyitott hozzá, tanácsot kérni. Már várta is egy kicsit. Vica legutolsó találkozásuk alkalmával elmondta, hogy nagyon megszerette új hobbiját a főzést, és gyökeresen megváltozott tőle az élete. Végre hasznosnak érezte magát. Már a plázában sem lóg annyit, sűrűn vásárol egyedül élelmiszereket, recepteket is olvasgat a neten. Szóval kezd hasonlítani egy igazi háziasszonyra, és állítólag az Ádival való kapcsolata is jelentősen megváltozott. Mióta megízlelte a főzés örömét, sűrűn készít ebédet, vacsorát, és Ádi is szívesen segít neki időnként. A fiút is büszkeséggel tölti el az új állapot. Eldicsekedett barátainak is, azok pedig már nem egyszerű plázacicaként tekintenek Vicára.  Ő pedig egy idő óta, már nem is az addig mindenki által ismert Édi nevet használja, hanem büszkén viseli valódi nevét. Kezdenek irigyek lenni a fiúk Ádira.  Mire képes a gasztronómia, és annak a szeretete? Megváltoztatja az emberek életét.

Történetem kitalált, szereplői nem valós személyek, de a leírtak, akár igazak is lehetnének. Magam is találkoztam már hasonló esetekkel.
Engedelmetekkel, most ismét új mesével jelentkezek, ami a tőlem megszokott módon újra a gasztronómia köré van építve, és az étel játszik benne főszerepet. Mese, mert nem a valóságra épül, ha pedig valaki mégis magára ismerne, az csupán a véletlen műve. A lányok pedig, akik hús - vérnek is tűnhetnének, ismét segítenek egy új, finom étel elkészítésében, annak sok képpel történő bemutatásában. Ha valaki kíváncsi az előzményekre, itt találkozhat velük, és jobban megismerheti hősnőimet.



Újra találkozott Zsű, és Vica, ami  már egyre megszokottabbá vált egy idő óta. Szívesen voltak egymás társaságában, igazi jó barátnők lettek. Összehozta őket Vicának új, de hasznos elfoglaltsága is, és Zsű nagy örömét lelte benne! Elvégre Angyal volt, akit segítésre teremtettek, és mindent meg is tett jó hírneve megőrzésének érdekében. Ráadásul gyakorlott, konyhában jártas angyal. Vica pedig örömmel elfogadott minden apró segítséget. Keresték egymás társaságát, mert az együtt töltött egyre hosszabb időt mindig igyekeztek a legjobban kihasználni. 
Most is, hiszen újra apró bajba került Vica. Párja Ádi most valóban beváltotta néhány hete tett felajánlását, és meghívta saját barátait vacsorázni. Tudatos volt a döntése, mert melyik férfi nem dicsekszik szívesen kedvese szakértelmével? Megpróbálja bebizonyítani: Ő bizony jól választott egykor! " Látjátok, milyen talpraesett lány a barátnőm?" 
Tehát ez a nap is elérkezett. Vica szemmel láthatóan magabiztosan, de kíváncsian várta barátnője tanácsait.




Készültem! - mondta Zsű. Kerestem neked egy jó receptet a neten, amit te magad is könnyen meg tudsz csinálni. Belevonhatod Ádit is a munkába, ha sikerül rábeszélned. Most nem tudok sajnos személyesen segíteni, de érzem, önmagad is elboldogulsz. 
Mikor lesz a nagy nap? - kérdezte Zsű. Holnap este, és tényleg egyáltalán nem félek már. Ezt pedig neked köszönhetem főleg! A Nagyinak is szívesen segítettem amikor kicsi voltam, és kicsit rá emlékeztetsz. Nem korban persze, hanem a jóságában, hasznos tanácsaiban. Az sajnos nagyon régen volt. Te annyiban hasonlítasz rá, hogy lelkedben ugyanolyan vagy mint Ő, csak sokkal fiatalabb kivitelben. Olyan jóságos!
Jól esett a dicséret, de érzem, Te is hasonlítasz kicsit a Nagyidra. - válaszolta Zsű. Nem ismertem sajnos, de biztosan remek asszony lehetett!
Boldogulsz a recept alapján? - kérdezte. Ezt most nyomtattam ki neked, és tényleg nagyon egyszerű. Hányan lesznek a fiúk? Öten, de nagyon jó étvágyúak. - válaszolta Vica. A recept hat főre szól, biztosan jól fognak lakni vele mindannyian. Még neked is jut bőven belőle, bár Te nem vagy olyan nagyétkű. Még másnapra is marad, persze a fiúk étvágyát nem ismerem. Örülj neki, ha minden el fog fogyni. Ez a legnagyobb dicséret a háziasszonynak. Ízlett a főztje, mindet megették. Biztosan szeretni fogják a fiúk a csirkét.
A combját csináld meg, mert az a csirke egyik legfinomabb része. Jó szaftos, nem száraz mint a melle, és némi fűszerezéssel nagyon finommá tudod varázsolni.
Ezzel sem kell sokat törődni, mert főként kezdők, de még gyakorlott háziasszonyok számára is kitűnő fűszerkeverékek kaphatók, nagyon színes ízvilággal. Ez a keverék nagyon fel fogja dobni az ételed ízét. Minden van benne, ami ízletesebbé teszi a kaját. 
Van nagyobb tepsid, vagy sütőtálad? Igen kaptam egy óriási üvegtálat, de még eddig sohasem használtam. Itt az ideje, hogy felavasd! Itt a recept, és biztosan tökéletesen fogsz boldogulni vele. Holnap nem leszek ugyan itthon, de majd elmeséled, milyen lett, és hogy ízlett Ádi haverjainak amit főztél. 
Vica gyorsan átolvasta a receptet, és szemmel láthatóan nagyon megnyugodva mondta Zsűnek. - Te ez tényleg marha könnyű, és biztosan sikerülni fog!
Gondolom, Ti is kíváncsiak lettetek a receptre, amit itt olvashattok el. Természetesen, mint eddig minden alkalommal, most is sok fényképpel könnyítem meg dolgotokat, az elkészítést illetően.

Ez tehát a kinyomtatott recept.





Tejfölös - fűszeres csirkecombok tepsis krumpliágyon.


Hozzávalók 6 személy részére:

6 db. csirkecomb, (1,5 kg)
2 kg. burgonya,
1 csomag gyros fűszerkeverék, (lehet másféle is, pl. szárnyas)
1 doboz tejföl.  (400 g.)
só,
1 tojás,
100 g. reszelt sajt,
50  g. vaj.

A csirkecombokat kettévágjuk, a fűszerkeverékkel bedörzsöljük. A krumplikat megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Nagyobb méretű sütőtálat, vagy peremes tepsit enyhén kivajazunk, az aljára rétegezzük a krumplikarikák felét. Enyhén megsózzuk.
Kevés tejfölt kanalazunk rá, elsimítjuk, majd megszórjuk kicsit reszelt sajttal Ezután ráfektetjük a befűszerezett csirkecombokat. A combok tetejét ismét beborítjuk krumplikarikákkal. A tejfölhöz hozzákeverünk 1 tojást, enyhén megsózzuk, majd a krumplikarikák tetejére simítjuk. Az egészet beborítjuk reszelt sajttal, és lassú tűzön, ( villanysütő 190°) az elején alufóliával lefedve 120 percig sütjük. (ha fedele van a tálunknak, az is használható)
Ennyi idő alatt, mind a krumpli, mind pedig a csirkecombok megpuhulnak. A legvégén az alufóliát eltávolítjuk, és hagyjuk, hogy a krumpli, és a csirke kiengedett leve kicsit  elfőjön, a tetején a sajt enyhe kérget kapjon.





Ádi pedig szívesen segített. Nem csupán azért, hogy felvágjon a haverok előtt, hanem mert jól is esett neki. Krumplit pucolt és közben beszélgettek a konyhában. Elhatározta, hogy ezek után valamivel kevesebbet kondizik, szívesebben tölti együtt idejét Vicával. Hogy nekem milyen remek párom van? - gondolta, és Vica kicsit az Édesanyjára emlékeztette. Jól választottam! Nem csak gyönyörű, hanem házias is. Minden pasi ilyet szeretne! Észre sem vette, a kész étel már ott gőzölgött előtte. És azok az illatok? Na erre varrjatok gombot srácok! Melyikőtöknek van ilyen menyasszonya? Már közel két éve éltek együtt, de Ádi ebben a pillanatban elhatározta, hogy megkéri a lány kezét.
Az este tehát nem várt eseménnyel zárult. Finom az étel, pontot tesz élete ezen szakaszának végére. Minden jó, ha a vége jó!
És Ádi gyors elhatározással elszaladt venni egy nagy csokor virágot. Vörös rózsát, mert azt szereti. - gondolta. Mindjárt jövök! Valami nagyon fontos eszembe jutott! 
Megérdemli Vica! Nagyon jó feleség lesz belőle! 




A történet következő része itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése