2016. február 5., péntek

Baconbe göngyölt fűszeres pulykamáj.



Ilyet még soha nem tettem, de most kivételesen szabadkoznom kell a fényképeim minősége miatt! Tudom, túlságosan igényes vagyok, mert mások esetleg semmilyen kivetnivalót nem találnak a fotókban. Én viszont igen! A képalkotás, a fotó, és videó tanult szakmám is, így elvárható igényességem, főleg saját magammal szemben. Tehát most nem olyan jók a képeim, mint az más esetben megszokható lenne tőlem, de nagyon nincs miért szégyenkeznem. 
Jó egy hónapja tolószékbe vagyok  kényszerülve, és bár alapvető mozgási feladatokra önmagam is képes vagyok, a tűzhely mellé még egy ideig nem tudok odaállni. Mindezek ellenére igyekszem, mert nem adom fel egykönnyen. Most egy idő óta, csak konzulensi feladatokat látok el Párom mellett, aki önállóan is kitűnő háziasszony, mégis kikéri a véleményemet. Már az előkészületeknél, a tervezésnél is, mert egy jó ideje azt a különleges tulajdonságot kaptam a sorstól, hogy gondolatban is érzem az ételek ízeit. Elolvasva egy receptet, már a leírtak alapján is megérzem a készítendő étel ízharmóniáját, épp ezért receptet is tudok írni ezen a módon. Az természetes, hogy az ilyen módon kigondolt ételt el is kell készíteni, de már alapvető változtatást ilyenkor nem hajtunk végre rajta. Imádok tehát kísérletezni ételeimmel, de a kísérletek zömét előtte akár többször is elvégzem agyamban, és már élesben a koncepció megmarad. Feleségem pedig partner ebben. A fűszerezés változhat csak, de többnyire ezzel kapcsolatban is maradunk az eredeti terveknél. Ismét ki szeretném emelni, hogy az ételek zömét egy jó ideje Nejem készíti, de nem vagyok kirekesztve a munkából. Ez is kielégít, mert azzal, hogy gondolatban legalább foglalkozhatok kedvenc témámmal a gasztronómiával, ez boldoggá tesz, tehát gyógyít.
Hétvégén baconnel göngyölt pulykamáj készült konyhánkban, ismét kooprudukcióban. A pulykamáj nagyon finom, de fűszerezését tekintve kényes étel. Alapszabály,hogy nem lehet megsózni sütés előtt a májat, mert megkeményedik. Élvezeti értéke jelentősen lecsökken. Azzal, hogy basconbe göngyöljük sütés közben, több jótékony hatást is elérhetünk.
A sonka megtartja a rászórt fűszereket, így könnyebben belekerül magába az ételünk belsejébe is, valamint a baconben lévő gazdag zsírerek egyfajta kenőanyagként is szolgálnak, szintén ízesebbé téve elkészült ételünket. Apropó bacon: Egy hozzászóló finoman megdorgált, a már megjelent ételfotóm kapcsán, hogy "miért nem írom a bacon helyett, a szerinte sokkal magyarosabb sonkaszirom kifejezést?"
Egyrészt azért, mert a világon mindenhol baconnek nevezik ezt az érlelt sonkát, másrészt pedig, igazán büszkék lehetünk erre a szóra. Régebben a bakonyi tölgyesekben legelésző, és kizárólag makkon nevelt, majd messzi földön, így Angliában is értékesített disznók sonkájából érlelték ezt a finomságot, és ezért is kapta a megtisztelő bacon nevet. Egykor legalább annyira híres volt a Bakonyban nevelt disznó, mint mostanában Spanyol társa, a szintén világhírű ibériai sonka alapanyaga. Mint az egykori Bakonyi disznók, ez utóbbiak is kizárólag a Bakonyi tölgyerdők tapasztalatain kikísérletezett makkokkal táplálkoznak. Erre tehát méltán lehetünk büszkék!
Még egy apróság! A fűszerezés, mert az sem mindegy. Mivel a májakat, így a pulykáét is, csak utólag szabad sózni, a korábbiakban már leírt állagromlás miatt, olyan fűszereket kell választani hozzá, ami erősíti, kiemeli az ízét. Mostanában kitűnő fűszerkeverékeket is lehet kapni a kereskedelmi forgalomban, így nejem gondosan átolvasta több összetevőit, majd egy libához ajánlott mellett döntött. Ebben a keverékben volt majoránna, kakukkfű, valamint rozmaring is más fűszerek mellett, így mellette döntött. Jól döntött!
Ennyi bevezető után jöjjön maga a recept:

Hozzávalók:
10 db. pulykamáj (kb. 1,8 kg.) kettévágva,
20 szelet baconszalonna,
majoránnás, kakukkfüves, rozmaringos fűszerkeverék,
kevés étolaj.

A májakat kevés olajjal, és bő fűszerezéssel átforgattuk, majd 2 órán át pihentettük. Egyenként begöngyöltük baconszeletekbe, majd üvegtálba, vagy tepsibe sorakoztattuk. 180°-on 25 perc alatt sült meg. Tálalás előtt mindenki ízlése szerint sózta a májakat. 

Burgonyakrokettel, krumplipürével, valamint zöldsalátával tálaltuk.




Vacsorára, külön kérésre, tükörtojást is sütöttünk ki hozzá, és azzal is nagyon finom volt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése