2016. február 27., szombat

Születésnapi torta fondant bevonattal.



Évente kétszer, biztosan süt valamilyen tortát életem párja, mivel a születésnaposoknak ez már csak jár! Többnyire máskor is szívesen készíti ezt az alkalmi finomságot, de a torta nem mindennapos dolog, kivéve ha cukrász az illető. Nejem nagyon távol áll attól, hogy hivatásszerűen foglalkozzon a torták készítésével, de nem kezdő a szakmában. A gyakorlat teszi a mestert mondják! Minél többször lep meg valakit újabb torával, annál szebb, pofásabb az eredmény! Egyre nagyobb rutinnal, és főként lelkesedéssel vág bele minden újabb alkalmi finomság elkészítésébe. 
Mindkét fiam téli gyerek, így az időjárás is ilyenkor a legalkalmasabb, a torták gyártására. Gergő fiam a nagyobbik, aki idén töltötte be a krisztusi kort, így ezúttal különleges meglepetésben volt része. A kornak ebben kevésbé volt jelentősége, mert mindenképpen valami eddig nem készített finomságot kapott volna ajándékba. Nejem ilyenkor mindig hosszan tervez, és soha nem készíti el kétszer ugyanazt a sablonos formát. Mindig valamilyen újdonságot talál ki. Ezúttal úgy döntött, kipróbálja a fondantot, mint népszerű tortaburkolót. A fondant, a marcipánnal azonos értékű, szép, és finom bevonómassza, ami akár házilag is elkészíthető, de készen is kapható nagyobb élelmiszerboltokban. Így már csak nyújtani szükséges, és a kész tortát bevonni vele. Ezzel aztán rendkívül szépen, hivatásos cukrászt meghazudtoló módon dekorálhatjuk vele a tortánkat. Megjegyzem, hogy rokonságunkban van olyan fiatalasszony, aki művészi szintre emelte a tortakészítés eme formáját, és terveim között szerepel, hogy részletesebben bemutassam hobbiját. Ebben éli ki magát, és rendkívül tehetséges!
De most maradjunk Nejem tortájánál, ami szintén megér egy misét!
Készített először is egy 8 tojásos piskótát, kerek 28 cm.-es formában, majd megtöltötte, és bevonta fondanttal. Rendkívül egyszerűen díszítette francia drazséval, így igen tetszetős, színes torta lett az eredmény. 
A következőkből készült:


8 db. tojás, (M-es méret)
8 kanál cukor,
8 kanál liszt,

1/2 citrom reszelt héja,
1 csomag sütőpor,
4 db. felezett őszibarack, (befőtt)
2 csomag vaníliás pudingpor,

450 g. fehér nyújtható fondant,
kevés vaj, a forma kenéséhez.



A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elverjük a cukorral, majd ebbe belekeverjük a tojás sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük! Az összekavart piskótaalapot beleterítjük a formába, majd előmelegített sütőben megsütjük. (25-30 perc) Ne felejtsük el a tűpróbát!
A megsült piskótát, kettévágjuk.
Miközben sül a piskótánk, a használati utasítás szerint elkészítjük a pudingot. A töltelékhez használt pudingba belekeverünk 4 felezett, 
konzerv őszibarackot, melyet előzőleg apró darabokra vágtunk. Rákenjük a szétvágott piskótára a tölteléket, és  a felső piskótalapot is ráborítjuk. 
A fondant, vékonyra nyújtjuk. Ezúttal kettőbe hajtott folpack közt lett kinyújtva. A kinyújtott fondant a torta tetejére lett igazítva, oldalára lett simítva, a felesleg le lett vágva az aljáról. Díszíthető a megmaradt fondantból kiszúrt formákkal, vagy bármi más ötletes megoldással is. Jelen esetben, francia drazséval történt a dekorálás.




Az előzetesben megtekinthető videón jól látható a borítás mikéntje, az külön magyarázatot már nem érdemel. 
A végeredmény, nem csak látványos, hanem igen finom is lett. 
Boldog születésnapot Gergő!


1 megjegyzés:

  1. Titanium Spork | Titanium Art | Titanium Art
    Titanium Art is the art of men\'s titanium wedding bands creation, from ceramic vs titanium flat iron the roots titanium element of metal titanium linear compensator sculpture to 2017 ford fusion energi titanium the latest creation – the metal core.

    VálaszTörlés