2016. május 21., szombat

Tepsis, lecsós csirkemáj.







Hosszabb időt kihagytam, bár nem szívesen tettem!

Vannak olyanok, akik nagyon közel állnak az ember szívéhez, én pedig történetesen a közelmúltban elveszítettem leghűségesebb társaim egyikét, barátomat, a tíz éves cocker spániel kutyámat. Köztünk tényleg a megszokottnál is sokkal szorosabb volt a kapcsolat, de döntenünk kellett. Hagyjuk még szenvedni rövid ideig, vagy könyörületesek leszünk vele. Az utóbbit választottuk. Jobb volt így, minthogy lássuk a szenvedését. Ő nem kesergett, mert nem is tudta volna elmondani bánatát, csupán hősiesen tűrte azt, amit esetleg mi emberek, már el sem viseltünk volna. Immár a kutyamennyországban kergeti a rigókat, és remélem jól érzi magát! Nyugodj Békében, illetve szórakozz kedvedre Kimi! Nem felejtelek el soha!

Az élet természetesen nem állt meg, közben viszont az imént részletezett okok miatt, kicsit elhanyagoltam gasztronómiai ámokfutásomat. Most lesz mit bepótolni, amit természetesen szívesen teszek. Terápiás célzattal is, hiszen az írás, mint intellektuális tevékenység segít feldolgozni a múltat, és egyébként is nagyon szeretek írni. Kikapcsol, felüdít, megnyugtat.
A most leírandó ételt, úgy két hete készítette Párom, de a fotózásnál akkor nem jutottam tovább, az érthető okok miatt. Még szerencse, hogy annyira sikerült már akkorra összeszednem magam!

Maga az étel egyébiránt, pofonegyszerű. Finom, és látványos is. Saját csoportomban, a Gasztropajtások közt akkor megosztottam az egyik képet a tányérról, és szentül megígértették velem, hogy nem csak a látvánnyal, hanem a hozzá tartozó recepttel is hamarosan szolgálni fogok. Nejem, aki az ötletgazda volt elhatározta, hogy nem utoljára készítette el tepsiben a májat, mert rendkívül gyors, laktató étel lett belőle. Most tehát eljött az ideje a tapasztalatok megosztásának, és köszönöm, hogy ennyire türelmesek voltatok! Az ételt most sem én készítettem ugyan el, de nálunk munkamegosztás van, és a feladat egy része rám hárul. Én foglalom írásba a kész munkát.
A tepsis, lecsós csirkemájat, tehát a következőképpen készítettük el.

Hozzávalók:
1 kg. csirkemáj,
1 üveg lecsó,
2 fej hagyma,
2 kg. burgonya,
kevés só,
frissen őrölt bors,
(esetleg szárított, morzsolt majoránna ízlés szerint),
1 kanál olíva olaj a tepsi aljára.


A megtisztított krumplit ízlés szerint kockákra, vagy karikákra vágjuk. A tepsi aljára olajat csorgatunk, majd ráterítjük a krumplit. Ezt enyhén megsózzuk, beterítjük karikákra szelt hagymával, és elosztjuk rajta a lecsót, majd jól összeforgatjuk.  
A szükség szerint megtisztított, félbevágott csirkemájat a lecsós krumplirétegre tesszük, enyhén megborsozzuk, és esetleg megszórjuk kevés majoránnával. Végig alufólia alatt sütjük addig közép meleg sütőben, míg mind a krumpli, mind a máj is meg nem sül. (puhul) A májat külön már nem sózzuk, mert a lecsós krumpli íze, aromája a fólia alatt elkeveredik az étel egészével. A fóliát nem tanácsos levenni a tepsiről, esetleg csak a leges legvégén. Ekkor viszont, már kapcsoljuk ki a sütőt! Így nem száradhat ki a máj, hanem csupán párolódik a krumplival, valamint a lecsó levével, pikáns aromájával együtt.


Isteni, laktató, gyors egytálétel lett belőle. Rendkívüli egyszerűsége, nem utolsó sorban ízletessége miatt, közkívánatra nem az utolsó alkalom, hogy ez a finomság tölti meg a sütőnket. A mennyiség éppen elég ahhoz, hogy ne csak ebédkor, hanem vacsorakor is megtöltse éhes gyomrunkat. Megunni pedig nem lehet!


2 megjegyzés:

  1. Ezt a receptnek látszó katyvaszt jó lenne átgondolni újra.

    "Végig alufólia alatt sütjük addig közép meleg sütőben, míg mind a krumpli, mind a máj is meg nem sül. (puhul)"

    Közép meleg sütő? Miazmi? Valami hőmérséklet, vagy ehhez hasonló?

    "A fóliát nem tanácsos levenni a tepsiről, esetleg csak a leges legvégén. "

    Akkor honnan a picsából tudjam, hogy megsült a cucc? Esetleg egy sütési időt nem kellett volna megírni?

    Szóval fasza kaja ez, de a recept hiányos, többszöri próbálkozás után lett csak tökéletes nekem is, addig a cucc ment a klozetba.

    Javaslom legközelebb elektromos sütőnél:

    - Sütési idő
    - Sütési hőmérséklet
    - Sütési mód

    Hagyományos gázosnál:

    - Sütési idő
    - A többi sajnos csak tapasztalati százalék.

    További víg napot, és ne vedd baszogatásnak az irományomat. :)

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek. A stílussal nem, de sütési idő megadása fontos volna!

    VálaszTörlés