2016. június 2., csütörtök

Klasszikus, pudingos gyümölcskrémes.


Ami jelen esetben epres krémes, mint ez a képekből is nyilván kitűnik.
Igazi szezonális desszert, de vigasztaljon mindenkit az a tudat, hogy nyár kezdetétől hónapokon át, mindig van valamilyen friss gyümölcs, így alapanyag is a krémes elkészítéséhez. Tehát szezon sokáig lesz, így munkára fel!

Több okom is van ezúttal a blogírásra. Az első természetesen az, hogy elindult az egyik legkorábban érő tavaszvégi gyümölcs idénye, az eperszezon.

Mivel Drága Anyósom, bőven ellátott bennünket gyönyörű eprekkel, a friss eper íze, látványa arra sarkalta Páromat, hogy nekiugorjon egy epres krémesnek. Mellesleg nagyon jól tette! Állítom, hogy a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, ez az ínycsiklandozó finomság. Természetesen a szamócából magam is falatoztam rendesen, de csak úgy, ahogyan az evolúció során kifejlődött, illetve abban a formában, ahogy a leleményes kertészek, kinemesítették az idők hosszú során át a földiepret. A nálam sokkal szakértőbb (Bálint Gazda) szerint, az eper téves elnevezés. A gyümölcs, hivatalos botanikai megnevezése szamóca. Az eper az, ami a fán terem. Nékem mindegy!
Lényeg az, hogy igen finom. Persze azért nem árt óvatosnak lenni vele, mert előfordulhat, különösen ifjúkorban eperallergia is. Megint epernek neveztem a szamócát! De ez már így ivódott be a köztudatba, a piacon is így hívják. 
De elég a sok dumából, lássuk, hogyan készítette feleségem az epres krémest.



Hozzávalók:

6 db. XL méretű tojás,
7 kanál liszt,
7 kanál cukor,
1 csomag sütőpor,
3 csomag vaníliás pudingpor,

(a használati utasításban foglalt hozzávalókkal együtt)
friss szezonális gyümölcs, 

(jelen esetben földieper)
babapiskóta morzsa, a süti tetejére.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük a cukorral, majd ebbe belekeverjük a tojás sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet.

A tepsibe sütőpapírt terítünk. Az összekavart piskótaalapot elosztjuk rajta, majd előmelegített sütőben megsütjük. Körülbelül 25 perc alatt sült meg a piskótalap, 180 fokon. A piskóta tetejére is sütőpapírt terítünk a sütés második harmadában. A tepsiben hűtjük ki, majd sima felületre (konyharuhára) terítjük, miközben a sütőpapír felső rétegét eltávolítjuk.
Közben, a használati utasítás szerint elkészítjük a pudingot, egyenlőre egy csomaggal. Ezt a piskóta tetején elsimítjuk. Amikor kissé megszilárdult, az epreket félbevágjuk, és egyenletesen elosztjuk a pudingon. Ezután, immár két csomagnyi felfőzött pudingot terítünk a gyümölcsökre. Amikor már ez is megkeményedett, a tetejére finomra darált babapiskóta, vagy kekszmorzsát szitálunk. (ez nem kötelező)
Kihűlés után szeletelhető, és fogyasztható.




A felkockázott kész krémeseket félbevágott, vagy egész gyümölcsökkel is díszíthetjük, az esztétikusabb tálalás érdekében.
Rendkívül látványos, nem mellesleg igen finom lett, a leírt módon a végeredmény, azaz a krémes!
A most megismert recept alapján, másféle gyümölcsökkel is készíthető a krémes. Alkalmas erre a meggy, cseresznye, őszibarack, málna, de a ribizli, később a szőlő, vagy más szezonális gyümölcsök is. Mindenkinek a fantáziájára bízom! Munka nem sok van vele, az eredmény pedig fenomenális!






4 megjegyzés:

  1. Nahát....ezek a szinek :-) Külön gratula érte :-) A hétvégi desszert megvan-köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatós ,és gyors recept!! biztosan megsütöm,köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Ezcsodálatos reveft most sütöttem meg málnával ! Köszönöm !😙

    VálaszTörlés
  4. Mi is nagyon szeretjük, sokszor megsütöm.

    VálaszTörlés