2015. április 7., kedd

Medvehagymás pogácsa kelesztés nélkül.


Húsvétra készült, és ugyan vége az ünnepnek, de amíg tart a medvehagymaszezon, bármikor fel lehet használni receptemet, és kitűnő pogi készülhet igen egyszerű módon. Már a nevében is benne van, hogy kevés meló van vele. Így fordulhatott elő, hogy néhány nappal Húsvét előtt is elkészült ugyanebben az összeállításban, csak más alkalomra. Nem kell keleszteni, hanem az összegyúrás után azonnal a tepsibe sorjázhatod a sütiket. (mi másnak is nevezhetnénk a pogácsákat) Tényleg baromi egyszerű!
Nem is rablom tovább, senkinek a szűkös idejét, mert mint tudjuk, az idő pénz, és nem kívánom kitenni magam a lehetőségnek, hogy valaki beperel időrablás címén. Többféle pogácsa is készíthető egyszerre, így mi is Párommal a már említett medvehagymás, és sajtos pogit csináltunk egyszerre. 1 kiló lisztből 4 tepsi pogácsa jött ki, ami kitűnő vendégvárónak bizonyult Húsvétra. 


Hozzávalók:

1/2 kg finomliszt. (nem kell szitálni, csak simán keverőtálba önteni)
2,5 dkg. élesztő,
3 testes kanál tejföl,
20 dkg. margarin, 
1 kanál só,
1 db. tojás, + 1 a kenéshez.
5 dkg. medvehagyma,
1 mokkáskanál bors.

Ez a pogácsa más változatban is készült már konyhánkban, legutóbb, és most is sajtosan készítettük el a másik adagot. Így érthetően, a mennyiségek egy részét megdupláztuk, úgy mint a lisztet, az élesztőt, a tojást, a margarint. 

A tésztát egyszerre kevertük be a tojással, a tejföllel, az élesztő bele lett morzsolva, valamint a kisebb darabokra vágott margarin is, majd dagasztottuk, de a felét nagyon apróra vágott medvehagymával, borssal, újabb kevés mennyiségű sóval dagasztottam újra.
Lisztezett deszkán ki lett nyújtva, teteje meg lett rácsozva, majd azonnal lehetett szaggatni sütőpapírral kibélelt tepsibe. Teteje meg lett kenve felvert tojással, és előmelegített tepsiben sülhetett aranybarnára.
Mint már az előzőekből kiderült ugyanekkor sajtos pogi is készült így természetesen 1 kiló liszt került feldolgozásra, értelemszerűen 5 dkg. élesztővel, 40 dkg. margarinnal, és 6 kanál tejföllel.
Az újabb adag pogácsa kinyújtás után nem lett berácsozva, csak ki lett szaggatva, majd mielőtt a tepsibe került volna meg lett kenve tojással, és mindegyik tetejére akkora mennyiségű reszelt sajt került, ami elég volt ahhoz, hogy ráolvadjon a tetejére, de ne folyjon le róla.


Sajtos, és medvehagymás pogácsa ugyanabból a sütésből.

Így összesen 2 tepsi medvehagymás, és ugyanennyi sajtos pogácsa készült igen egyszerűen, valamint gyorsan is. 
A maradék sem mehet veszendőbe, és íme egy példa ara, hogy miként lehet még elkészíteni a sütit.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése