2016. január 31., vasárnap

Pasifogó leves pulykacombbal, és füstölt fejjel.


Korábban írtam már receptet egy nagyon hasonló levesemről "legényfogó" jelzővel ellátva. 
A férfi szívéhez a hasán át vezet az út. Ezt a tanácsot, a lányos anyák igyekeztek régen, jó előre bevésni a menyecskévé serdülő gyermekük tudatába. Nem is minden ok nélkül. Az a lánygyermek, aki legalább kicsit nem konyított a háztartási munkákhoz, így a főzéshez is, könnyen előfordulhatott, hogy pártában maradt. Ennek a levesnek a megnevezésében szerepel ugyan a legényfogás, de történeti utalást nem találtam arra, hogy honnan származik maga az elnevezés. 
Tény, hogy több összetevőt tartalmaz, mint egy sima rántott leves, de igen finom raguleves a végeredmény. Ha pedig jól készíti el a menyecske, garantált a pasifogás. Szinte mindig másként készítem a levest, annak függvényében, mi van a kamrában, és a hűtőben. Az alapanyagok bátran variálhatók, és a végeredmény, garantált minden esetben. A világ változik, a legényeket már pasiknak hívják, így nem lehet meglepő levesem új neve sem. Haladunk a korral! Most pulyka felső comb, és füstölt sertésfej került a fazékba, a többi hozzávaló mellett.



Hozzávalók:

250 g. pulyka felső comb,
250 g. füstölt sertésfej,
500 g. krumpli,
250 g. zöldborsó,
250 g. vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé)
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
200 g. főzőtejszín
1 kanál citromlé,
kevés olaj,
1 dl. száraz fehérbor,
só,  
frissen őrölt bors,
kevés kapor, és petrezselyem zöld,
1,5 l. leves alaplé. (csont, hús, vagy zöldség)



Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Megsózzuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt, majd a színhúst is. Ha kifehéredtek, beletesszük a vegyes zöldséget. (fagyasztottból is készíthető) Enyhén megborsozzuk, kevés bort öntünk rá, majd fedő alatt rövid ideig pároljuk. Hozzátesszük a felszeletelt a krumplit. Felöntjük  hús alaplével annyira, hogy teljesen ellepje. Fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ekkor 
A főzőtejszínhez hozzákeverjük a zöld fűszereket, majd a fazékba öntve  a zöldborsót is, összeforraljuk a levessel. Ha szükséges, kevés vízzel beállíthatjuk a végleges állagát levesünknek. A tűzről levéve, kevés citromlevet keverünk hozzá.Galuskát, vagy csipetkét főzünk a levesbe.
Tálaláskor kevés tejfölt, és karikára vágott csípős zöldpaprikát adhatunk mellé. 




Igen finom, és tartalmas leves lett belőle, amivel 6 fő jóllakott. A füstölt fej, különös pikantériát adott levesemnek. Nem először készítettem, mindig kicsit másként. Ne rémisszen meg senkit az átlagosnál többféle hozzávaló. Elárulom, még lehet tovább is ragozni a levest, kevés rutinnal, és ötletekkel. A pulykahúst pedig kifejezetten ajánlom hozzá. Nem árt hangsúlyozni, hogy a férfi szívéhez a hasán keresztül vezet ugyan a legrövidebb út, mégis sűrűn látom mostanában, hogy élelmes csinos hölgyek, elsősorban korosabb, gazdag urakat más módon hódítanak meg. Valószínű más rövidebb utat találnak a hódításhoz. Talán nem a hasát, hanem egy arasszal lejjebb találják meg a rövidebb utat. Egyiküket sem láttam még azonban szakácsként teljesíteni, de biztosan van valamilyen tuti tippjük! Biztos hasznos tanácsot kaptak gyerekként, az édesanyjuktól!

Más módon is el lehet készíteni persze ezt a levest, amit néhány példával szemléltetnék. Nyugodtan hozzákezdhet egy magára valamit is adó háziasszony, akinek nem életcélja az, hogy éltes öregurak oldalán jelenjen meg, hanem beéri egy átlagos, de szerethető pasival!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése